Imbir jest bardzo uniwersalnym korzeniem, nie tylko dlatego, że znajduje zastosowanie w pożywnych potrawach i napojach. Imbir korzystnie wpływa na nasze zdrowie w szerokim zakresie. Można stosować go nie tylko na przeziębienie, zmniejsza on również ryzyko zawału serca i pomaga przy niedoczynności tarczycy. Ale jak znaleźć świeży korzeń imbiru, w jaki sposób przygotować go prawidłowo i jak skutecznie...
O ziołach i leczeniu ziołami, postaciach leków ziołowych, o tym, co warunkuje wzrost i rozwój roślin oraz choroby i szkodniki, domowe sposoby rozmnażania roślin egzotycznych, właściwości lecznicze egzotycznych roślin użytkowych i ich mieszkaniowa uprawa, agawa, aloes, ananas, awokado, bawełna, cytryna, eukaliptus, figa, granat, herbata, imbir, kalanchoe, kamelia, kawa, laur, męczennica cielista - passiflora,...
Kuchnia indyjska lubuje się w bogactwie swych przypraw. Są one zazwyczaj ostre i tworzą kolorowe mieszanki, nieraz zabarwiając inne składniki. Spośród najpopularniejszych wymienić można choćby imbir, cynamon, kardamon, kolendrę, chili oraz mieszankę zwaną garam masala. Kuchnia indyjska to w dużej mierze bogactwo potraw wegetariańskich. Hindusi z biedniejszych regionów przez wieki musieli sobie radzić...